Tippek a könnyebb angol kommunikációhoz

Érezted már azt, hogy egy külföldivel beszélgetve utólag rájöttél, hogy még mennyi mindent mondhattál volna neki, illetve az egészet másképp csinálnád, ha újra kezdhetnéd a beszélgetést? Vagy csak egyszerűen leblokkoltál és szóhoz sem jutottál hirtelen egy egyszerű útbaigazítás során ?  

Mindannyian küzdünk párszor valamilyen félelemmel életünk során. Most azonban megpróbálunk olyan gyorsan alkalmazható tippeket adni, amelyekkel túl lehet jutni szereplési félelmeinken, illetve adunk pár tippet arra is, hogy legyél jó beszélő!

A szóbeli megnyilvánulástól való félelem megléte sok problémát okozhat:

A MEGOLDÁS ÚTJÁN

Készíts listát

Készíts egy 10-es listát azokról a helyzetekről, amelyek feszültséget okoznak számodra. Az 1-es legyen a legkevésbé, a 10-es pedig a leginkább stresszes helyzet a listádon. Az első ponttól haladva kezdj fokozatosan, lépésről lépésre szembe nézni ezekkel a szorongáskeltő helyzetekkel!

Csak akkor haladj tovább, ha már kényelmesen érzed az előző pont által leírt helyzetben, hiszen épp csökkenteni szeretnéd a szorongást, nem növelni.

A listán történő túljutás egy kis időbe telik, ne légy türelmetlen magaddal szemben.  Ha a 10-es ponttal nem tudsz szembe nézni egyelőre, az is nagy haladás, ha az 1-9-ig terjedő listán valameddig eljutottál. Ha úgy érzed, fordulj bátran egy segítőhöz, aki melletted állhat ezen az úton.

HOGYAN LEGYÉL JÓ BESZÉLŐ?

Az alábbi tippjeinkkel segítünk abban, hogy ha idegen nyelven kell előadást tartanod, vagy vizsgáznod, mire figyelj, hogyan lehetsz jobb beszélő!

  1. Válaszd ki a beszéd típusát

A beszédnek 3 alaptípusa van: informatív, meggyőző, szórakoztató könnyed csevej. A különböző típusok közt lehetnek átfedések, de mindegyiknek meg van a maga sajátossága.

Az informatív beszéd fő célja, hogy tényeket közöljön példákon át. Ha célod itt a közönség meggyőzése valamiről, akkor is alapvetően tények és információk átadásáról van szó.

A meggyőző beszéd során is tényeket alkalmazol, de érzelmekkel, logikával, saját tapasztalatokkal gazdagítva.

A szórakoztató kategória célja a társadalmi szükséglet kielégítése, de gyakran az informatív beszéd néhány aspektusát használja. 

  1. Kerüld a bizonytalan bevezetést

Biztosan hallottál már olyan bevezetőt egy beszéd alkalmából, hogy: „Amikor felkértek arra, hogy ezt az előadást megtartsam, nem tudtam mit is mondjak…”. Ehelyett inkább dobd be az elején azokat a főbb pontokat, amikor ki fogsz térni a beszéded során. A hallgatóközönség emlékezni fog a nyitó és a záró pontra, jobban, mint bármi másra.

Ha a kezdést érdekessé szeretnéd tenni, hozz föl először egy meglepő tényt, vagy statisztikát, vagy kérdezz a közönségtől valamit, ami felkavarja egy kicsit az állóvizet.

  1. Legyen tiszta struktúrád

Legyen egy átfogó ötleted a beszéded felépítéséről.

Gondolj bele, hogy mit szeretnél átadni a közönségnek? Miért és miben kellene egyet érteniük veled? Például, ha előadást tartasz az irodalmi trendekről, akkor arra is ki kell térned, hogy ez miért fontos a közönségnek, az embereknek, miért kell a témakörrel törődni.

  1. Használd a megfelelő nyelvezetet

Ha lehet, kerüld el a nehézkes, bonyolult szavakat, hisz bármennyire is okos a hallgatóközönség, gyorsan elveszíthetik az érdeklődésüket, ha esetleg túlságosan tudományos a nyelvezet.

Használj helyette ütős, meglepő igéket, mellékneveket. A lényeg, hogy színesítsd meg a kommunikációd a szinonimák sokféleségével!

  1. Ne komplikáld túl

Szeretnéd, hogy a közönséged könnyedén követni tudja a beszéded, ráadásul emlékezzen is rá, ha befejezted, ugye? A feltűnő képek és meglepő tények mellett érdemes lényegre törőnek lenned. Ha túlságosan szerteágazóak a témakörök, nem egy irányba halad a történet, akkor könnyedén elveszítheted a közönséged. 

  1. Mosolyogj gyakran

A mosoly növeli a magabiztosságot, amit a közönség is érezni fog, nem csak látni.

  1. Nonverbalitás

A beszéd elmondása olyan, mintha főszereplőként állnál egy színpadon. Az alábbi eszközökkel, trükkökkel nagyon hatásos lehetsz:

Ha fejleszteni szeretnéd az angol tudásodat,válaszd kommunikációs óráinkat: 

https://www.myschool-nyelviskola.hu/Bovebb-tajekoztatast-szeretnek/32/


Vissza az előző oldalra