Segítség a nyelvvizsgai szótárhasználathoz 2018.05.02.

Manapság az írásbeli nyelvvizsgákon már legálisan engedélyezett a szótárak használata.Azonban korántsem jelenti azt,hogy nyelvtanulás nélkül,csak a szótár használatával sikeresen lehet vizsgázni.Az alábbiakban összeszedtünk néhány fontos tanácsot,ötletet a hatékony szótár használathoz. 

Egyes nyelvtanulók annyira "rákattannak" a szótárazásra, hogy például az olvasáskészséget mérő feladatoknál olyan kifejezések miatt is automatikusan fellapozzák, amelyeknek a jelentését a szövegkörnyezetből sokkal gyorsabban, sőt sok esetben pontosabban kitalálhatnák. Ehhez csak az kell, hogy az adott mondatot megelőző, illetve az azt követő mondatot is el kell olvasnod, de a 3 mondat együttes elolvasása és az ismeretlen szó vagy kifejezés jelentésének kitalálása is messze kevesebb idő, mint a szótárazni.

Tanulj meg szótárazni!

„Akkor érdemes a kis "súgógépet" használni, ha már minden kötél szakad, mert az tényleg nem működik, főleg nyelvvizsgán, hogy minden második szót a szótárban nézzük meg... A kevesebb néha több, inkább írjunk magunktól egy kevésbé hangzatos kifejezést, de legyen idő mindenképp a mondat befejezésére” – tanácsolja a Facebookon egy nyelvvizsgázó. De ha használni akarod, akkor készülj fel rá, a szótárhasználat is egy tanulási készség, melyet könnyen fejleszthetsz.

A rövidebb gyakorlatokat 2-3 naponta megismételheted más-más szókészletet használva, a kicsivel hosszabb játékokat elég 4-5 alkalommal végigcsinálni. Szánj ezekre 5-6 hetet közvetlenül a vizsgád előtt.

A "kedvenc" szótárak gyakorláshoz és nyelvvizsgára
• Az angol-magyar kétnyelvűek közül sokak kedvence a "Lázárvarga", míg a német kétnyelvű szótárak közül a Hessky-féle szótárakat és az Akadémiai Kiadó szótárait használják a legtöbben.
• Az angol egynyelvűek közül elsősorban az Oxford Advanced Learner's Dictionary, a Longman Dictionary of Contemporary English, a Cambridge International Dictironary of English és a Macmillan English Dictionary szótárakra gondoltunk.
• A német egynyelvűek közül a DUDEN, a Langenscheidt a Wahrig a leghasznosabbak. Az első kettőnek van középfokú vizsgára gyúróknak egyszerűbb nyelvezetű változata is az anyanyelvűek és haladók számára írt nagyszótáraik mellett.

Öt játékos gyakorlat szótárhasználati készségeid fejlesztésére

1. gyakorlat: Ilyen sok szót ismersz

Csapj fel egy egynyelvű vagy egy kétnyelvű szótárt (utóbbi angol/német/stb.-magyar változatát) bárhol: számold meg egy oldalon vagy egy oldalpáron, hogy hány szót, kifejezést ismersz! Ugye milyen sokat? Ettől nőni fog az önbizalmadat. Legközelebb jöhet egy másik oldalpár!

2. gyakorlat: Öt ismerős

Válassz ki egy angol/német/stb.-magyar vagy egynyelvű szótár felcsapott oldalán öt olyan szót vagy kifejezést, amely ismerős, amelyről azt gondolod, hogy tudod a jelentését, de nem vagy teljesen biztos benne. Először próbáld felidézni, megtippelni a jelentését, majd gyorsan olvasd végig a teljes szócikket ellenőrzés céljából. A játék megerősíti a szókincsedbe vetett hited, miközben gyakorlod a szócikkben használatos rövidítések, jelek gyors megértését is.

3. gyakorlat: ABC, ABC, ABC

Naná, hogy ismered az ABC-t, például angolul. A vizsgán is menni fog? Ehhez a gyakorlathoz egy segítő kell, de neki nem feltétlenül kell tudnia az adott idegen nyelven. Add oda neki angol/német/stb.-magyar vagy egynyelvű szótáradat egy adott oldalpáron kinyitva.  Írjon le egy lapra egymás alá legalább 12-15 szót, hogy a listán szereplő szavak sorrendje még véletlenül se egyezzen meg a szótár ABC sorrendjével. A helyesírás ezért fontos. Miután megkapod a lapot, próbáld a lehető leggyorsabban a tökéletes ABC sorrendbe tenni a lista szavait (pl. egyszerű sorszámozással). A végén a szótárral ellenőrizheted magad.

Forrás: Pixabay

4. gyakorlat: Játék a haszontalan szavakkal

Ülj le egy magyar-angol/német/stb. szótárral, és kérj meg valakit, hogy mondjon tizenöt minél szokatlanabb szót, te pedig írd le őket: pl. nyavalyog, kolbászmérgezés, légycsapó, hintapolitika, darabbérrendszer (nem baj, ha magyarul sem tudod, mit jelent egyik-másik). Ha kész a lista, keresd meg egyenként mindegyik szó angol vagy német megfelelőjét a lehető leggyorsabban. Ha családtagjaid, barátaid, kedvesed tud angolul vagy németül, ez visszafelé is eljátszható, akár angol-magyar, német-magyar vagy egynyelvű szótárral is.

5. gyakorlat: Te tudsz „szótárul”?

A nyomtatott szótárak speciális rövidítéseit, jeleit „anyanyelvi szinten” kell ismerned, ha egy szó megfelelő alakját akarod használni, a megfelelő vonzatokkal, ragokkal, névelőkkel, elöljárószókkal a leggyakoribb szóösszetételekben stb. Miután egyszer végigböngészted a szótárad jelmagyarázó oldalait a kötet legelején, csapd föl bármely oldalon, és teszteld magad. Ugrálj random módon menj egyik szócikkről a másikra, és nézd végig az adott szócikk minden jelét, rövidítését, bizonyosodj meg róla, hogy pontosan tudod, mi, mit jelent, mire vonatkozik. Ha nem világos valamelyik, nézd meg újra a jelmagyarázatot. Valószínű, hogy egy oldalpáron ide-oda ugrálva a szótár legtöbb fontos jele, rövidítése elő fog kerülni.

 

HA BIZTOS SIKERRE SZERETNÉL MENNI A NYELVVIZSGÁN,VÁLASZD NYELVVIZSGA FELKÉSZÍTŐ TANFOLYAMAINKAT!

ITT.http://www.myschool.tarhelyprofi.hu/Bovebb-tajekoztatast-szeretnek/32/ .......VÁRJUK KÉR DÉSEITEKET!


Vissza az előző oldalra