Nyelvvizsga nélküli diplomaszerzés?! 2020.05.05.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint 75 ezer olyan,   már végzett hallgató van ma Magyarországon, akiknek nyelvvizsga hiányában nem adták ki a diplomájukat. Nekik szeretnének most segíteni ezzel a kedvezménnyel. A záróvizsgázott, de diploma nélküliek a 2019 június végéig mért adatok szerint összesen több mint 93 ezren voltak - ők a nyelvvizsga hiánya miatt nem kaphatták kézhez eddig a felsőfokú oklevelet. A nyelvvizsgamentesség azonban nem csak rájuk vonatkozik,minden halgatót érint, aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett vagy tesz.

 Sajnos nem csak a végzésnél, hanem a felvételinél is nagyon a gond. Az Oktatási Hivatal adatai alapján a frissen felvett, tanulmányaikat 2019 szeptemberében kezdő hallgatóknál sem túl rózsás a helyzet. Alap- és osztatlan képzésre összesen 60 982 hallgatót vettek fel, közülük 41 795-nek volt legalább középfokú nyelvvizsgája, ami 69 százalékos arány. Ha kötelező lett volna a nyelvvizsga, 19 187 diák, a felvettek 31 százaléka nem jutott volna be a felsőoktatásba.

A kép képzési területenként jelentős eltéréseket mutat. Míg a felvett bölcsészek 88 százalékának volt nyelvvizsgája, a művészetközvetítés területen tanulók mindössze 35 százalékáról mondható el ez. Igen rosszul áll a sporttudomány is (a felvettek 43 százaléka rendelkezett csak nyelvvizsgával). De a pedagógusképzés helyzete a legaggasztóbb, ahol a felvettek közel felének, 47 százalékának nem volt nyelvvizsgája. A tanárhiány így is égető, az utánpótlásnak nyilván nem tenne jót, ha a potenciális tanárjelöltek közel fele nem jutna be a felsőoktatásba.

Viszont a mai világban elengedhetetlen legalább az ANGOL nyelv használata.Nemcsak a felvételihez jönnek jól a pontok,hanem a munkában való elhelyezkedésnél is nagy előny, aki meggyőzően használja az angolt.Továbbá ha széleskörűen szeretnél tájékozódni a világban,vagy utazásaid alkalmával kellene kommunikálnod akkor is nélkülözhetetlen az angol nyelv.

Ezért ne halogasd tovább a nyelvtanulást,iratkozz be és szerezz mihamarabb egy magabiztos angol tudást!https://www.myschool-nyelviskola.hu/Bovebb-tajekoztatast-szeretnek/32/  


Vissza az előző oldalra