Nehéz az angol kiejtés? 2018.01.31

Nehéz az angol kiejtés? Nem tudod a szótárban a kiejtést magyarázó jeleket?  


Nagyon sok tanulónk panaszkodik arra, hogy az angol kiejtés nehéz. És itt nemcsak arról van szó, hogy nehéz megérteni, ha angolul szólnak hozzánk. Sokszor nehéz megjegyezni az angol szavak kiejtését. 

Sikeres tanulóink közül sokan úgy teszik ezt könnyebbé, hogy leírják a kiejtést fonetikusan is. Ez nagyon ciki? A vélemények eltérőek. Kissé szokatlan, az biztos. Furcsa ránézni egy angol szövegre, és alatta egy fonetikus magyar átírásra. 

Viszont tény, hogy amikor egy szót meg akarsz tanulni, nem elég, ha tudod, hogyan írják, a kiejtést is meg kell jegyezni. Igen ám, de mi van akkor, ha elsőre nem jegyzi meg a kiejtést? Akkor otthon, amikor előveszed a könyvet vagy a füzetet, elkezded találgatni, vajon hogyan ejtik. A kérdés: mi a jobb? Ha nem tudod a szavak kiejtését, vagy ha tudod, de átírod magadnak fonetikusan, és ezt kellemetlennek érzed? Az lehet, hogy ez utóbbi nem elegáns megoldás, de működik. És nem kerül semmivel sem többe, ha már a legelején a helyes kiejtést tanulod meg. 

Például a write (írni) szó kiejtése helyesen: /rájt/, vagy a 

know (tudni, ismerni) kiejtve /no/. Amikor fellapozzuk a szótárt, ott megtaláljuk a szó helyes kiejtését, csak fonetikai jelekkel. 

Ezeket a fonetikai jeleket most magunk között nevezzük "hieroglifáknak". Azt tapasztaltam, hogy sokan nem tudják kihámozni a kiejtést ezek segítségével. 

Erre csak az angoltanárok képesek, mert nekik kötelező megtanulni a jeleket az egyetemen. A nyelvtanulók többsége viszont elvész a "hieroglifák" dzsungelében. Egyszerűen képtelenek a jelek között kiigazodni. 

Ezért írd fel fonetikusan is a helyes kiejtést. És az eredmény: a végén sokkal könnyebben megérted majd, ha angolul szólnak hozzád. 

Ehhez először is tisztában kell lennie a szavak jelentésével, másodszor pedig a kiejtésükkel. Ezért kifejezetten előnyös, ha a kiejtést mindjárt az elején megtanulod, a szó jelentésével és írott változatával együtt. 

Sokat lehet vitatkozni azon, hogy ez a fonetikus átírás mennyire ciki, de a hasznossága vitathatatlan. 

Kommunikációs óráinkon kifejezetten nagy hangsúlyt fektetünk a kiejtés gyakorlására is.


Gyere látogass el "PRACTICE" óráinkra és fejleszd kommunikációdat,javítsd a kiejtésed és bővítsd szókincsedet!

 

 

http://www.myschool-nyelviskola.hu/Bovebb-tajekoztatast-szeretnek/32/

 

 


Vissza az előző oldalra