Eltörölte a kormány a kötelező középfokú nyelvvizsga követelményét a 2020-as felvételin

Eltörölte a kormány a kötelező középfokú nyelvvizsga követelményét a 2020-as felvételin: az új szabályozás értelmében senki nem kerülhetett volna be egyetemre, főiskolára B2-es szintű komplex nyelvvizsga nélkül. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta: nem lát esélyt arra, hogy a most feloldott szigorítást egy-két éven belül visszaállítanák.

A nyelvvizsgázók száma egyébként nem ugrott meg a követelmény bevezetésének hatására - Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület elnöke szerint a diákok kivártak.

Az emelt szintű érettségi, mint bemeneti követelmény valószínűleg változatlan marad, vagyis ilyen vizsga nélkül senki nem kerülhet majd be a felsőoktatásba 2020-ban.

Mire lenne szükség?

 A HÖOK szerint a fiatalok számára elengedhetetlen a versenyképes nyelvtudás, ugyanakkor az új Nemzeti alaptantervben előírt nyelvi kompetenciák kimeneti szintjét hozzá kell igazítani a felvételi követelményhez - vagyis a közoktatásnak fel kell készítenie a középfokú nyelvvizsgára. A HÖOK szerint az új Nat-ban ez már megjelenhet, ha pedig felmenő rendszerben vezetik be, a a nyelvvizsga-követelmény legkorábban négy év múlva lehet esedékes.

A PSZ szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyelvvizsga-követelmény teljesítésére a közoktatás jelenleg nem készíti fel a diákokat. A szakszervezet szerint továbbá a középfokú nyelvvizsga követelménye elzárja a felemelkedés útját a hátrányos anyagi helyzetben lévő diákok elől, akiknek a családja nem tudja kifizetni a különórákat.

hatályos Nemzeti alaptanterv szerint a 12. évfolyam végéig az első idegen nyelv minimumszintje B1, vagyis a diákoknak ilyen szinten kell elsajátítaniuk a nyelvet. Emelt szintű, az emelt szintű érettségire felkészítő képzés esetében várható el a B2-es szint a tanulmányok végére.

Ha nyelvvizsgára szeretnél felkészülni Nálunk egyéni programmal,rugalmas időbeosztásban nyelvvizsgáztató tanárok segítségével érheted el a célodat.

Kérdéseiddel keress Minket bátran!


https://www.myschool-nyelviskola.hu/Bovebb-tajekoztatast-szeretnek/32/

 

TANULJ VELÜNK,NYELVVIZSGÁZZ NÁLUNK !

 

 

 


Vissza az előző oldalra