Egy külföldi megélhetése Angliában 2018.01.15.

Egy külföldi megélhetése Angliában

 

London Európa egyik legdrágább városa, az ott élők jól keresnek, de sokat is költenek.  Nem a magyarok pénztárcájához vannak szabva ott az árak, ezért megfontoltan kell vásárolnunk, ha Angliába tévedünk.

Az Egyesült Királyságban az átlagbér összege 2600 euró, vagyis 780. 000 Ft. Ezután 20 %- ot adóznak, továbbá 12 °%- os társadalombiztosítási járulékot is fizetni kell, így a nettó átlagbér körülbelül 500.000 Ft-nak megfelelő. A minimálbér kb. 376 ezer forint körüli. Általában egy frissen kiérkező magyar ennyi kereshet, amit órabérbe 2300 Ft körül van. Ez sokkal több, mint amennyit Magyarországon egyszerű munkával lehet szerezni. Míg az orvosok éves keresete akár 18 millió Ft is lehet, ugyanilyen jól járnak a mérnökök, a szállodai munkások, szobatakarítást vállalók is.  A betanított gyári munkások, az üzletekben, élelmiszerláncokban, gyorséttermekben dolgozó eladók a minimálbérre számíthatnak.

Az éttermek, pizzériák, kávézók, pub-ok köztudottan drágák a kelet-európaiak számára. Az élelmiszerüzletekben sokkal drágábbak az alapélelmiszerek, mint nálunk. Érdemes a boltok alsó polcain pásztázni, ahol a legolcsóbb termékek találhatóak. Angliában is találhatók 100 Ft-os boltokra hasonlító 1 Fontos boltok ahol olcsó és minőségi termékek találhatók, illetve vannak olcsóbb szupermarketek is pl. Tesco.

A tömegközlekedés és a benzin is horror összegbe kerül. A zónákra osztott közlekedés esetében egy 1-6 zónás havi jegy 213,60 font (azaz 76 575 forint). Ez körülbelül azt jelenti, mintha Budapesten 18 ezer forint lenne egy bérlet.  Az OYSTER kártya, szinte már megkerülhetetlen a londoni közlekedésben, okosan használva spórolni is lehet rajta. Tölteni lehet rá pénzt – maximum 90 fontot – melyből minden egyes utazásnál vonnak l. Ha azonban egy adott napon elér valaki egy bizonyos limitet, annál nem vonnak már le többet.

A telefonáláshoz a Pay As You Go, feltöltős rendszert ajánlják. De érdemesebb internetet beszerezni és Skypon, Viberen ingyen kommunikálhatunk bárkivel!

A legdrágábbak az ingatlanok Londonban, a legolcsóbbak pedig északkeleten. Londonban jelenleg az új lakások négyzetméterenként átlagosan 4000 euróba is kerülhetnek, míg a központhoz közel ez az ár meghaladja a 10 ezer eurót is, ami több, mint 3.000.000 Ft/m2. A belvárosban jó eséllyel kaphatunk havi 400-500 font körül egy szoba, osztozva másokkal. A külső zónákban már kicsit szimpatikusabb a helyzet, de egy hármas zónában lévő 50 négyzetméteres lakásért így is minimum 1000 fontot kell fizetni havonta. Angliai albérleteket magánszemély vagy ügynökség egyaránt hirdethet. Ha úgy döntesz, hogy kibéreled az adott ingatlant, az ügynök foglalódíjat (holding deposit) fog tőled kérni, ami azt jelenti, hogy a lakást leveszik ajánlataik listájáról, és megtartják Neked, amíg bemutatod a referenciáidat, elintézitek a papírmunkát, és kifizeted a bérletet. A holding deposit  általában 4 vagy 6 heti lakbérrel egyenlő, plusz az első havi lakbér előre. Összesen tehát 8 vagy 10 heti lakbért kell majd letenned egy összegben, mínusz a foglaló (holding deposit).Általában a közüzemi számlákat külön kell fizetned, ilyenek pl. a villany, a gáz, víz, telefon/internet, council tax. Ezek jó pár száz fontba kerülhetnek.

Tipp: A Ryanair, Easyjet és Wizz Air gépeivel érdemes már jó előre lefoglalni a repülőjegyeket, mert sokkal olcsóbb jegyeket szerezhetünk

Ha a jövőben külföldön szeretnél dolgozni, keresd fel a MySchool Angol Nyelviskolát és mi segítünk, hogy magabiztos angol nyelvtudással érkezz Angliába!

 

http://www.myschool-nyelviskola.hu/Bovebb-tajekoztatast-szeretnek/32/


Vissza az előző oldalra